NCD Prinsjesdagcongres 16 september 2014

NL Evenementen Terugblik evenementen NCD Prinsjesdagcongres 16 september 2014

Het NCD Prinsjesdagcongres begint een traditie te worden op de derde dinsdag van september. Voor het tweede jaar op rij was Grant Thornton gastheer van dit inspirerende event. Kort na de troonrede en de bekendmaking van de miljoenennota kwamen NCD leden en gasten bij elkaar in Utrecht om te bespreken wat de plannen van ons kabinet gaan betekenen voor hen. Frank Ponsioen, bestuursvoorzitter van Grant Thornton,  opende als gastheer  het congres. Waarna hij en Ron Steenkuijl, voorzitter NCD, terugblikten op de troonrede.
 
Cor Overduin, Tax Partner bij gastheer Grant Thornton, behandelde alle relevante ins en outs uit de troonrede en de plannen van het kabinet. Een korte conclusie is dat gesteld mag worden dat de Troonrede dit jaar niet veel nieuws bevatte. Hier en daar worden kleine plusjes verwacht, maar de rekening hiervoor lijkt bij de ouderen te komen liggen.

 

Joop de Jong, directeur Port4Growth, opende vervolgens een levendige discussie met de vraag: "Stel dat jullie het kabinet zijn, wat mag dan niet ontbreken in de paragraaf over ondernemerschap?".  Investeren, innovatie, minder regelgeving, minder personele risico’s….. in een zaal vol ondernemende mensen plentie suggesties! Joop zelf pleit vooral voor het transparant maken van alle financiële maatregelen. Want heeft een ieder nu een goed idee wat alle plannen concreet voor hem/haar betekenen? Wat zijn de mogelijkheden en risico’s? Over de rol van de overheid bij het verbeteren van ondernemersvaardigheden door het stimuleren van samenwerking door de vele netwerken zijn de meningen in de zaal verdeeld. De toegevoegde waarde van netwerken staat als een paal boven water, maar moet een ondernemer hierin zelf zijn/haar weg vinden of kan de overheid een stimulerende rol hebben door netwerken te laten samenwerken zodat een ondernemer door de bomen weer het bos kan zien? Een mooie discussie die ook tijdens het heerlijke netwerkdiner nog verder gevoerd werd. 

 

Arnold Poelstra, partner/fiscaal jurist Grant Thornton, vervolgt het programma met een aantal stellingen over belastingen op innovaties & fiscaliteit, belastingen op arbeid, winstbelasting, het pensioendossier en de wet bestuur & toezicht. De suggesties van Arnold worden grif aangevuld door de aanwezigen.

 

Meer informatie, een fotoreportage, het downloaden van de presentaties en de miljoenennota? Kijk hiervoor op de website van het NCD.