Praktische informatie vanuit meerdere perspectieven

Uiteraard kregen de deelnemers in de twee volgende sessies ook veel praktische informatie, vanuit diverse perspectieven. Zo deelden ING Bank, Suwijn Notarissen, Schol & Gorter advocaten en natuurlijk Grant Thornton hun visie op bedrijfsopvolging.

 

Specifieke vragen die aan de orden kwamen, waren onder meer:

·         Hoe waardeer ik mijn onderneming?

·         Op welke aspecten letten kopers, financiers en andere stakeholders?

·         Hoe kan ik het proces van waardebepaling beïnvloeden?

·         Hoe financier ik een overname?

·         Welke fiscale aspecten komen bij een opvolging of overname kijken?

·         Hoe redigeer ik een overnameovereenkomst?

 

Verhalen van ‘persoonlijk experts’

Op de laatste bijeenkomst presenteerden de directeur van SES Creative, alsmede de directeur van der Valk Hotels (Hengelo en Zwolle) hun persoonlijke (familie-)ervaringen vanuit een grote en kleine familie. Lessen die zij overbrachten, waren onder meer: laat elkaar vrij en let niet te veel op elkaar, zodat de samenwerking een succes blijft (van der Valk). Communiceer met alle familieleden over de ins en outs van de overname, dat voorkomt scheve gezichten en teleurstellingen achteraf (SES Creative).”

De serie werd als erg leerzaam en inspiratievol ervaren. Daarnaast vormden de bijeenkomsten een goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en te netwerken.

 

Arnold Poelstra, partner bij Grant Thornton: “De opbouw van de avonden bleek belangrijker te zijn dan ik in eerste instantie had ingeschat. Het persoonlijke verhaal van Frits zorgde ervoor dat iedereen zich vanaf de eerste avond op zijn gemak voelde en er open en eerlijk ervaringen met elkaar werden uitgewisseld. Dat creëerde een hechte groep. Tijdens de sessies hebben wij een film van ING over bedrijfsopvolging laten zien (2012), waarin geïllustreerd werd welke rollen er in de verschillende families voorkomen, hoe percepties van waarden een eigen leven kunnen gaan leiden, hoe belangrijk communicatie in het hele proces is en dat ook uit onverwachte hoek een oplossing of een probleem gecreëerd kan worden. Deze film bood goede ondersteuning bij zowel de ’softe’ als de ’technische’ onderwerpen.”

 

Vervolgsessies bijwonen?
Later dit jaar komt Grant Thornton met vervolgsessies over bedrijfsovernames. Deze bijeenkomsten zijn in voorbereiding. Wilt u hiervan op de hoogte blijven? Neem dan contact op met Odette van der Kuil via
odette.van.der.kuil@gt.nl