Kennissessies bedrijfsopvolging ‘leerzaam & inspirerend’

NL Evenementen Terugblik evenementen Kennissessies bedrijfsopvolging ‘leerzaam & inspirerend’

In februari, maart en april van dit jaar organiseerde Grant Thornton in Enschede een serie kennissessies rondom het thema bedrijfsopvolging. Een belangrijk thema: het gaat over de continuïteit en daarmee de toekomst van een onderneming. Vooral voor familiebedrijven is het belangrijk op tijd op zoek te gaan naar een geschikte opvolger en de zaken goed voor te bereiden. Lees verder voor een impressie van de serie.

 

Les 1: voorbereiding is essentieel

Frits van Wezel, vandaag de dag headhunter, trapte de eerste sessie af. De deelnemers, vooral meerdere generaties familiebedrijven, hingen aandachtig aan zijn lippen. Frits werd op een dag geconfronteerd met een hartaanval van zijn vader. Opeens diende hij zorg te dragen voor de continuering van het familiebedrijf. De Van Wezel groep, specialist in zwaartransport, moest immers gewoon door draaien. Frits stapte in, zonder goede voorbereiding. Al snel liep hij tegen allerlei issues aan en stapte hij in een aantal valkuilen. Frits van Wezel: “Ik stortte mij - met instemming van de familie - op het bedrijf, maar kwam er al snel achter vooral emotioneel bezig te zijn. Ik wist te weinig af van de bedrijfsvoering, het ‘hoe of wat’, en werd echt in het diepe gegooid. Daardoor kon ik geen maximaal rendement halen uit het bedrijf.”

Als belangrijke les gaf van Wezel de toehoorders mee dat een goede voorbereiding essentieel is. Ook al is ‘senior’ nog lang niet van plan de zaak uit te stappen; je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding. Het moment dat ‘junior’ de zaak mag of misschien moet overnemen, bijvoorbeeld in geval van ziekte of overlijden, gaat vroeg of laat komen.

Achteraf zegt Frits van Wezel hierover: “Ik merkte dat mijn verhaal, dat behoorlijk persoonlijk is, veel impact had op de deelnemers. Daardoor stelde iedereen zich ook meer open. Belangrijk, want daardoor zag je dat zowel ‘de seniors als juniors’ van de aanwezige families met elkaar gingen discussiëren over hoe de opvolging eigenlijk geregeld is. Onderwerpen als familiestatuten, testamenten en wijze van financiering zijn hierdoor bespreekbaar geworden.”

 

Lees verder over praktische informatie vanuit meerdere perspectieven.