Samen Slimmer Groeien 19 september 2012

NL Evenementen Terugblik evenementen Samen Slimmer Groeien 19 september 2012

Woensdag 19 september vond op het kantoor van Grant Thornton in Rotterdam het Samen Slimmer Groeien evenement van Port4Growth plaats. Dit keer draaide de sessie om het groeithema ‘Alternatieve manieren om groei te financieren’. Zowel de Rabobank als Grant Thornton waren als kennispartners van Port4Growth aanwezig om met groeiondernemers te sparren over dit specifieke groeithema. In totaal waren er 34 enthousiaste groeiondernemers die met elkaar en met de kennispartners ervaringen en kennis over dit onderwerp konden uitwisselen.


Van lippenstift tot verlichting
Na het welkomstwoord van Peter Blom, namens gastheer Grant Thornton, en Joop de Jong, namens organisator Port4Growth, vertelde Michel van den Houten (TAO Europe) de aanwezigen meer over zijn groeipad als ondernemer. Michel blikte terug naar de tijd dat hij begon als ondernemer. Hij heeft gedurende zijn carrière al verschillende business concepten uitgerold, van lippenstiften tot leren jassen, maar deze waren niet allemaal succesvol. Uiteindelijk is Michel de wereld van de verlichting ingerold door een joint venture met een Chinees bedrijf aan te gaan. Nu runt Michel een succesvolle onderneming, die verlichting aan alle grote bouwmarkten van Europa levert.

 

Na dit inspirerende verhaal, verdeelden de aanwezigen groeiondernemers zich over de interactieve Masterclasses van de twee kennispartners.


Wat zijn de belangrijkste financieringsbronnen en wat zijn hun kenmerken?
Jan Kist van Rabobank Rotterdam ging tijdens een Masterclass met 11 groeiondernemers in op de volgende aspecten:

  • de effecten op de financiering van een positief en negatief werkkapitaal;
  • de belangrijkste financieringsbronnen en hun kenmerken;
  • een ‘doe-het-zelf’ aanpak ten aanzien van knelpunten in het werkkapitaal van een ondernemer.

 

In deze Masterclass stond vooral de veranderende rol van de bank centraal.


Wat zijn de belangrijkste alternatieven voor de bank?
Er kan een dag aankomen dat de bank ‘nee’ aan een ondernemer verkoopt. Moet hij dan maar beslissen niet te groeien? Nee, een groeiondernemer zal dan op zoek moeten gaan naar alternatieve financieringsmogelijkheden. De interactieve Masterclass van Grant Thornton ging daarom in op het alternatief voor de bank. Na de bancaire theorie lichtte Corporate Finance specialist Luc Daemen samen met Bart van Someren en Michiel Knubben van Grant Thornton de alternatieve financieringsmogelijkheden toe. Financieringsmogelijkheden van factoring tot private equity werden aan de hand van casussen verduidelijkt. Dit leidde ook tot een discussie tussen de ondernemers, waardoor zij hun ervaringen met betrekking tot dit onderwerp met elkaar konden delen.