02 juli 2014

Zomerse fiscale overpeinzingen

NL Nieuws Zomerse fiscale overpeinzingen

Deze column van Arnold Poelstra partner bij Grant Thornton verscheen in TOM (Twente Ondernemers Magazine).

 

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Even niks en de tijd om na te denken over "hoe het zou kunnen zijn". In verschillende columns heb ik aandacht gevraagd voor fiscaliteit in een veranderende, steeds internationaler wordende financiële wereld. Eén van de kernbegrippen daarin was: "vereenvoudiging". Ook onze Staatssecretaris van Financiën, Wiebes, realiseert zich, als verantwoordelijk bewindsman voor de Belastingdienst, dat onze nationale wetgeving op fiscaal terrein te ingewikkeld en onuitvoerbaar geworden is. Zo complex dat de systemen van de dienst het dreigen te begeven.

 

Menig belastingbetaler zal dit als muziek in de oren klinken. Het computercentrum in Apeldoorn stort in door zelf gecreëerde waanzin en complexiteit. Het gevolg: even geen stapels blauwe brieven meer, geen aanmaningen en ook geen invorderingsmaatregelen. Rampzalig echter voor al die Nederlanders die huur- en zorgtoeslag uitgekeerd moeten krijgen of zitten te wachten op die teruggave inkomstenbelasting wegens hypotheekrenteaftrek. Ook rampzalig voor de overheid. Op een budget van 181, 6 miljard (begroting 2014) kost iedere week zonder opbrengst de staat bijna 3,5 miljard Euro. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Misschien is een dreigende crash van deze omvang echter wel een mooi moment – of zelfs nodig om de boel wetstechnisch en digitaal op te schonen.

 

Dan komen we over een paar weken in een ideale fiscale wereld terug van vakantie. We treffen een opgeschoond systeem aan ! De Belastingdienst heeft de systemen gekoppeld aan die van de ondernemers. Aangiften vullen zichzelf. De ondernemer hoeft alleen nog maar te checken op fouten of omissies in de geautomatiseerd verwerkte gegevens. Koppelingen met buitenlandse belastingdiensten zijn tot stand gebracht, zodat ook de aansluiting met concernvennootschappen aan de andere kant van de grens meteen gemaakt is. Verrekenprijzen zijn gecheckt en het mogelijk weglekken van vermogen is te traceren. "Horizontaal toezicht" in optima forma. De nieuw aan te nemen 1.700 belastingambtenaren gaan zich uitsluitend bezig houden met fraudebestrijding. "Gewone" ondernemers en particulieren worden met rust gelaten. Dat zou nog eens wat zijn. Daarmee valt de huidige discussie over het verlagen van de belastingen op arbeid en het verhogen van die op vermogen in het niet.

 

Onze fiscale advieswereld is eveneens aan revisie toe. Digitalisering is daar het toverwoord. Steeds minder mensen zijn nodig voor "traditioneel" werk. Wij moeten relevante issues distilleren uit de digitaal aangeleverde gegevens en deze vervolgens begrijpelijk vertalen naar de klant. Met als ultiem doel hem te helpen om die stip op de horizon te bereiken in plaats van ons druk te maken over fiscaal geneuzel. Die gedachte houd ik voorlopig vast. Fijne vakantie !.