16 september 2013

Weekers wil meer evenwichtige stimulering van (semi-)elektrische auto’s

NL Nieuws Weekers wil meer evenwichtige stimulering van (semi-)elektrische auto’s

Staatssecretaris Weekers van Financiën zal een dezer dagen een brief naar de Tweede Kamer sturen waarin hij een aantal maatregelen zal presenteren om te komen tot een meer evenwichtige vorm van stimulering van (semi-)elektrische auto's. Dit antwoordt Weekers op vragen van de Tweede Kamerleden Omtzigt, De Rouwe en Mulder (allen CDA).

 

De aanschaf van elektrische auto's door ondernemers wordt nu fiscaal gestimuleerd doordat gebruik kan worden gemaakt van 0% BPM, kleinschaligheidsaftrek (KIA), milieuinvesteringsaftrek (MIA) en Vamil (willekeurige afschrijving voor

milieubedrijfsmiddelen).

 

Het voordeel van de MIA, KIA en Vamil kan bij een ondernemer die in 2013 een Mitsubishi Outlander PHEV aanschaft oplopen tot maximaal 31,6% van de aanschafprijs. Bij aanschaf van een vergelijkbare auto in de 14%-bijtellingcategorie ligt dit voordeel lager, namelijk op 18,6% van de aanschafprijs. 

 

Daarnaast heeft de bestuurder van een (semi-)elektrische auto van de zaak waarvan het kenteken dit jaar voor het eerst op naam is gesteld (0%-bijtelling) een voordeel van 14% bruto ten opzichte van de bestuurder van een zeer zuinige auto van de zaak (14%-bijtelling).

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Wilt u meer weten over stimuleringsmaatregelen? Neem dan direct contact op met Robert Helmer of Henk Troost van Grant Thornton.