02 mei 2013

Vrij werknemersverkeer voor Kroaten met zeven jaar uitstellen

NL Nieuws Vrij werknemersverkeer voor Kroaten met zeven jaar uitstellen

Per 1 juli 2013 treedt Kroatië toe tot de Europese Unie. Onze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het vrij werknemersverkeer met Kroatië voor maximaal zeven jaar uitstellen.

 

Dit uitstel is in beginsel nodig vanwege de verslechterde situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt, waardoor bij openstelling de werkloosheid wellicht toe zal nemen. Nederland heeft in de afgelopen jaren al moeite gehad om de toestroom van andere ‘nieuwe’ lidstaten op te vangen. Tevens heeft destijds Nederland ook gebruik gemaakt van het uitstel voor Bulgaarse en Roemeense werknemers die door afloop van het uitstel vanaf 1 januari 2014 vrij op de Nederlandse markt mogen werken.

 

Op dit moment moeten Bulgaarse en Roemeense werknemers een tewerkstellingsvergunning hebben om op de Nederlandse markt te mogen werken. Vanaf 1 juli 2013 zullen de Kroatische werknemers, als de grenzen voor hen dicht blijven, ook een tewerkstellingsvergunning moeten hebben. Het kabinet zal hierin een formeel besluit moeten innemen voor de zomer.

 

Let als werkgever dus goed op. Indien u werknemers uit Roemenië, Bulgarije en in de toekomst uit Kroatië in dienst neemt of inleent hebben deze personen een geldige tewerkstellingsvergunning nodig. Is dit niet het geval dan loopt u de kans een fikse boete te krijgen.

 

Heeft u vragen over buitenlandse werknemers die in Nederland komen werken, neem dan contact op met uw vaste contactpersoon of met één van onze HR Services specialisten.