29 oktober 2013

Voor niets gaat de zon op! Zonnepanelen en BTW

NL Nieuws Voor niets gaat de zon op! Zonnepanelen en BTW

Iedereen die zonnepanelen plaatst en de daarmee opgewekte elektriciteit levert aan een energieleverancier is volgens het Hof van Justitie EU ondernemer voor de omzetbelasting (btw). De staatssecretaris van Financiën heeft die conclusie knarsetandend overgenomen. Wat betekent dat voor u als u al zonnepanelen op uw dak hebt staan of overweegt dat te gaan doen?

 

BTW registratie
Voor de btw bent u ondernemer vanaf 20 juni 2013. Dat betekent allereerst dat u zich moet laten registreren bij de Belastingdienst. Vervolgens moet u btw aangiften doen. Dit klinkt allemaal vervelend, maar dat hoeft het niet te zijn. Het hangt sterk af van uw persoonlijke situatie.

 

Wat zijn uw nadelen
In het gunstigste geval moet u één keer per jaar aangifte doen. De btw die u aan het energiebedrijf moet berekenen, kan het energiebedrijf weer in aftrek brengen. Dat werkt dus neutraal uit en maakt het niet duurder. U moet ook facturen uitreiken, maar wij verwachten dat de energiebedrijven met creditnota’s gaan werken. De nadelen vallen dus heel erg mee.

 

Wat zijn uw voordelen?
U kunt de btw op de investering en het onderhoud in aftrek brengen. Maar omdat u ondernemer bent, kunt u bijvoorbeeld ook de btw op uw nieuwe auto in aftrek brengen. Wegens privé gebruik moet u die btw wel voor een gedeelte terugbetalen, maar misschien valt dat heel erg mee. Dit geldt voor alles wat u ook gebruikt voor uw onderneming, zoals een computer en zelfs van de nieuwbouwwoning.

 

Kleine ondernemersregeling (KOR)
Als het te betalen bedrag aan btw per jaar onder de EUR 1345 blijft, dan mag u afzien van het doen van aangiften en btw berekenen. Dit lijkt aantrekkelijk, maar dat is het in uw situatie waarschijnlijk niet. U heeft namelijk ook geen recht op aftrek en dat is nu juist het voordeel dat u kunt behalen.

 

Omdat de btw op de omzet en eventueel privé gebruik energie waarschijnlijk wel meevalt en naar verwachting onder de EUR 1.345 zal blijven, hoeft u die btw niet te betalen aan de Belastingdienst. Voorbeeld: Gemiddelde installatie 4000kW. Over de levering van 4000 kW hoeft u maar circa EUR 150 btw per jaar te betalen!


Als u daarnaast nog btw over het privé gebruik auto moet betalen, dan blijft u waarschijnlijk nog onder deze grens. Voorbeeld: over een auto van nieuw EUR 35.000 moet u 2.7% betalen = EUR 945.

 

Bij deze berekeningen snapt u precies waarom de Staatsecretaris niet blij is met deze ontwikkeling. De btw op de investeringen (in het voorbeeld btw geschat op EUR 7.000) kunt u in aftrek brengen, terwijl u de btw over de energie en auto niet hoeft te betalen.

 

Ons advies
Het hebben van zonnepanelen kan om meerdere redenen interessant zijn. U bespaart op uw energierekening én u kunt wellicht ook btw besparen op de aanschaf van bijvoorbeeld een auto. Heeft u al zonnepanelen op uw dak, dan stelt de Staatssecretaris zich op het standpunt dat u die btw niet meer kan terugvragen, omdat de jurisprudentie geen terugwerkende kracht heeft. Wij vinden dat maar de vraag in dit geval. Laat overigens niet onverlet dat de btw op nieuwe investeringen (uitbreiding, auto, computer) wél aftrekbaar is, mits u zich als ondernemer aanmeldt.

 

Heeft u al zonnepanelen of overweegt u deze aan te schaffen, dan kunt u mogelijk aanzienlijk btw voordeel behalen. Om teleurstellingen te voorkomen is het verstandig tijdig een btw adviseur te raadplegen.