24 juni 2013

Verlaagd btw-tarief van toepassing bij levering antidecubitusmatras

NL Nieuws Verlaagd btw-tarief van toepassing bij levering antidecubitusmatras

Rechtbank Zeeland-West-Brabant is van oordeel dat het verlaagd tarief van toepassing is omdat het matras speciaal is ontworpen voor de behandeling of voorkoming van decubitus, ook al is het matras voor algemeen gebruik geschikt.

Een ondernemer heeft een matras als antidecubitusmatras ontwikkeld, die op maat wordt gemaakt. Het matras bestaat uit een complex van segmenten en kan al dan niet in overleg met een behandelend medicus, door middel van een speciaal drukmeetapparaat en een computer, aangepast worden naar behoefte van de gebruiker. In geschil is of de ondernemer terecht het verlaagde btw-tarief toepast bij levering van de matrassen.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant is van oordeel dat het verlaagde tarief uitsluitend geldt bij levering van het matras als antidecubitusmatras. Gelet op de processtukken en de daarbij behorende verklaringen van de ondernemer acht de rechtbank aannemelijk dat het matras speciaal is ontworpen voor de behandeling of voorkoming van decubitus. Dat het matras afwijkt van de tot dan toe aangeboden antidecubitusmatrassen, die vaak gebruik maken van een luchtpomp, staat daar niet aan in de weg evenmin als de omstandigheid dat het matras ook voor meer algemeen gebruik geschikt is.