15 november 2013

Thinking: De Billy Index (Bob van der Steen)

NL Nieuws Thinking: De Billy Index (Bob van der Steen)

Door Bob van der Steen

 

"Zo’n twee weken geleden werd de Billy Index breed uitgemeten in de pers. De zogenoemde Billy Index - die Bloomberg jaarlijks samenstelt op grond van de catalogusprijzen van de Zweedse meubelgigant in ruim 40 landen - geeft een index voor inflatie en levensstandaard. De index voor 2014 onderstreept volgens het persbureau de lage inflatie die het eurogebied momenteel kent.

Eerlijk gezegd was ik niet bekend met deze Billy index. Ik ken wel de McDonald’s index, die de prijzen van een Big Mac vergelijkt en daarmee een indicatie geeft van een gemiddeld prijsniveau in een land. Zelf had ik mijn eigen index, waarin ik de prijzen van een goed glas wijn op een leuk terras voor een aantal landen vergeleek. Ik deed daar verder niets mee, maar meten is weten, nietwaar.

Het bericht over de Billy index maakte wel iets in mij los, en ik vroeg mij af of we aan de hand van de btw-tarieven in Europa, ook een bepaalde index konden maken. Ik heb een klein onderzoekje gedaan en de Nederlandse tarieven vergeleken met die van de ons omringende landen (Duitsland, België, Frankrijk en Engeland) en die van Zweden, omdat Zweden altijd als goed voorbeeld wordt gebruikt.

Zo heb ik een ‘als mijn haar maar goed zit’-index samengesteld. Wat blijkt? In alle gepolste landen geldt voor de kapper het standaard tarief, variërend van 20 tot 25% btw. In Nederland geldt onder zware politieke druk het 6% tarief. Wat zegt dit over ons? Vinden wij een goed kapsel belangrijk en beschouwen we het als een eerste levensbehoefte, of vinden we het juist helemaal niet belangrijk en kan alleen een laag btw tarief ons enthousiasmeren tot een gang naar de kapper? U mag het zeggen, want ik ga al jarenlang niet meer naar de kapper (zie foto).

Afgelopen jaar was er enorm veel te doen over het tarief op een toegangskaartje voor het theater. Het was even het hoge tarief, maar al snel besloot Mark Rutte Twee dit onrecht recht te zetten en het kaartje weer met 6% te belasten. En wat blijkt? In de ‘theaterbezoek-index', scoort Nederland met het lage tarief in de middenmoot. De landen hanteren allemaal een gereduceerd tarief, maar Engeland hanteert het 20% tarief, en daar gaat men toch erg graag en veel naar het theater! Kennelijk is in de UK het hoge btw tarief geen belemmering, en verworden wij Nederlanders tot cultuurbarbaren, zodra het btw tarief omhoog gaat.

Tot slot nog de ‘huiskamerthermostaat’-index, die een inzicht geeft in het energiegebruik in de verschillende landen. Duitsland, België, Frankrijk en Nederland hanteren het hoge btw tarief voor elektriciteit en gas, terwijl Zweden en Engeland het verlaagde tarief toepassen. Zegt dit iets over het milieubewustzijn in de hoge tarief landen, of zegt dit iets over het sociale beleid dat landen voeren? Het verwarmen van je huis en kunnen koken is toch redelijk basic, dus een verlaagd tarief is goed te verdedigen, al zullen milieuactivisten dat niet met mij eens zijn.

Als ik tot slot dan op basis van bovenstaande indexen een ‘beschavings-index’ mag maken, dan zet ik Zweden bovenaan, Engeland als goede tweede en Nederland op de laatste plaats. De Zweden zijn eerste, omdat ze betaalbare energie kennelijk belangrijker vinden dan bijvoorbeeld de gang naar de kapper. Nederland is laatste, omdat niemand zich kennelijk zorgen maakt om de niet te betalen energienota’s voor vele landgenoten, maar kennelijk wel - tot op het allerhoogste politieke niveau aan toe – of we goed gekapt naar een theatervoorstelling kunnen gaan! Of zie ik dat verkeerd?"