15 mei 2013

Rekenkamer: Belastingdienst doet zijn best met toeslagen

NL Nieuws Rekenkamer: Belastingdienst doet zijn best met toeslagen

Problemen met de toekenning van toeslagen hebben meer met de ingewikkelde wetgeving te maken dan met het werk van de Belastingdienst. Dat zei Saskia Stuiveling, de president van de Algemene Rekenkamer, woensdag bij de presentatie van het rapport over het jaarverslag van het Rijk.

 

De Belastingdienst heeft de bedrijfsvoering na eerdere problemen nu redelijk op orde, vindt de Algemene Rekenkamer. De toekenning van huur -en en zorgtoeslagen is bewerkelijk, maar de Belastingdienst doet ‘zijn stinkende best' om dit goed te laten verlopen, zei Stuiveling.

 

De Algemene Rekenkamer waarschuwde al eerder voor de risico's met de uitbetaling van onder meer huur- en zorgtoeslagen. Stuiveling noemde de huidige regels woensdag ‘uitlokkerig'. Eerst worden voorschotten uitbetaald, waarna later wordt bekeken hoe hoog de toeslag echt is. Dat dit fraudegevoelig is, moet de wetgever zich aantrekken, vindt Stuiveling, maar kan de Belastingdienst niet aangerekend worden.

 

In het Rapport bij het Jaarverslag 2012 van het ministerie van Financiën meldt de Algemene Rekenkamer onder meer het volgende over de Belastingdienst: ‘De bedrijfsvoering bij de Belastingdienst is in 2012 verbeterd. Van deze grote uit-voeringsorganisatie wordt momenteel veel gevergd, omdat op het budget wordt bezuinigd, er reorganisaties lopen, het zogenoemde horizontaal toezicht verder wordt ingevoerd en tegelijkertijd extra budget is uitgetrokken voor intensiever toezicht. Het systeem van teruggave van omzetbelasting aan ondernemers uit EU-landen kende in 2012 problemen door fouten in de programmatuur. Aanvankelijk liet de Belastingdienst de ICT-ondersteuning aan een externe leverancier over. Sinds oktober 2012 heeft de Belastingdienst direct toegang tot gegevens in dit systeem. In 2012 is € 205 miljoen aan BTW teruggegeven aan Europese ondernemers.'