08 augustus 2013

Rechter verwerpt achteraf gereconstrueerde kilometeradministratie

NL Nieuws Rechter verwerpt achteraf gereconstrueerde kilometeradministratie

Rechtbank Gelderland is het eens met de belastinginspecteur die de achteraf aan de hand van de (zakelijke) agenda van de dga gereconstrueerde kilometeradministratie verwerpt. Met dat overzicht is niet aangetoond is dat de auto voor minder dan 500 kilometer voor privé-doeleinden is gebruikt.

 

Een bv heeft aangifte loonheffingen gedaan over het jaar 2006. Hierbij is geen bijtelling privé-gebruik aangegeven betreffende de auto die de bv aan haar dga ter beschikking heeft gesteld. Naar aanleiding van een boekenonderzoek krijgt de bv de in geschil zijnde naheffingsaanslag loonheffingen opgelegd met een verzuimboete. Pas in de bezwaarfase overlegt de bv een kilometeradministratie waaruit zou blijken dat de dga de auto in het jaar 2006 voor minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden heeft gebruikt.

De inspecteur accepteert deze kilometeradministratie niet en verklaart het bezwaar ongegrond. De bv gaat in beroep.

De inspecteur vermindert hangende het beroep ambtshalve de cataloguswaarde en daarop gebaseerde naheffingsaanslag, boete en heffingsrente. Rechtbank Gelderland (zaaknummer AWB 12/5969, ECLI:NL:RBGEL:2013:2142) stelt dat de bv niet overtuigend, met de achteraf aan de hand van de (zakelijke) agenda gereconstrueerde kilometeradministratie heeft aangetoond dat de auto voor minder dan 500 kilometer voor privé-doeleinden is gebruikt. Het beroep wordt toch gegrond verklaard. Dit komt uitsluitend voort uit de ambtshalve vermindering en niet uit door de bv in de bezwaar- of beroepsfase naar voren gebrachte zaken.