13 december 2013

Recht op verlof voor zorg vriend of bekende

NL Nieuws Recht op verlof voor zorg vriend of bekende

Wie werkt en tegelijk voor een zieke vriend of bekende zorgt, krijgt recht op zorgverlof. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Op dit moment mag er alleen zorgverlof opgenomen worden voor een zieke partner, kind of ouder. Het kabinet wil de verlofmogelijkheden uitbreiden omdat mensen steeds meer zorgtaken hebben.

 

Het recht op zorgverlof geldt voortaan voor alle vormen van zorg. Nu geldt het recht op langdurend zorgverlof (6 weken onbetaald) alleen als het gaat om een levensbedreigende ziekte.

Het kabinet breidt ook het vaderschapsverlof uit, zoals woensdag al uitlekte. Bovenop de 2 dagen kraamverlof voor nieuwe vaders komen 3 dagen onbetaald verlof. De werkgever mag dat niet weigeren.

 

Asscher kondigde de uitbreiding van verlofregelingen al aan tijdens een 'gezinstop' enkele weken terug. Op deze op aandrang van het CDA georganiseerde bijeenkomst spraken Asscher en andere leden van het kabinet met deskundigen en maatschappelijke groeperingen over het beter combineren voor werk en zorg. Volgens Asscher wordt dit door de vergrijzing van de beroepsbevolking steeds belangrijker.