29 mei 2013

MKB-Nederland: Korten zelfstandigenaftrek onacceptabel

NL Nieuws MKB-Nederland: Korten zelfstandigenaftrek onacceptabel

Het kabinet hoeft voor extra bezuinigingen niet aan te kloppen bij het midden- en kleinbedrijf. Dat zegt voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland vandaag in een interview met de Telegraaf. ‘De overheid moet in zijn eigen vlees snijden. Bij ons hoeft men niet te zijn.' Minister Dijsselbloem van Financiën verklaarde gisteren dat hij mogelijk € 6 miljard extra nodig heeft voor zijn begroting.

 

Volgens Biesheuvel is er in het mkb überhaupt niet veel ‘te halen'. De tegenvallende opbrengsten van btw en vennootschapsbelasting die vorige week werden gepresenteerd, maken volgens hem pijnlijk duidelijk hoe de financiële situatie bij veel bedrijven is.

De mkb-voorzitter maakt zich zorgen. ‘Van de banken heb ik gehoord dat een kwart van de mkb-bedrijven inmiddels is ondergebracht bij de afdeling 'speciale kredieten' (waar debiteuren met dreigende betalingsproblemen terechtkomen) en dat van hen 80 tot 90% daar waarschijnlijk nooit meer uitkomt. Dat betekent dat één op de vijf bedrijven op omvallen staat,' zegt hij in de Telegraaf.

Biesheuvel vindt het ‘onacceptabel' dat het mkb volgens het regeerakkoord volgend jaar een lastenverzwaring van €500 miljoen in de zelfstandigenaftrek boven het hoofd hangt, ‘terwijl er miljarden zoek zijn in de zorg en er €12 miljard wordt uitgegeven aan toeslagen waar nauwelijks controle over is. Ga eerst daar maar iets aan doen voordat je het weer bij het mkb gaat halen. Dit komt bovenop eerdere lastenverzwaringen zoals de btw-verhoging, die ook al door het bedrijfsleven is opgebracht.'