09 juli 2013

KvK verwijst eigenaren zonnepanelen naar fiscus voor btw-nummer

NL Nieuws KvK verwijst eigenaren zonnepanelen naar fiscus voor btw-nummer

De Kamer van Koophandel beschouwt particuliere eigenaren van zonnepanelen niet als ondernemers in de zin van de Handelsregisterwet, en schrijft ze daarom ook niet in als ondernemer. Zij worden verwezen naar de website van de Belastingdienst waar zij een btw-nummer kunnen aanvragen.

 

Eigenaren van een woning met zonnepanelen moeten mogelijk btw gaan afdragen over zelf opgewekte stroom. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

 

Het hof oordeelde dat een woningbezitter die zonne-energie produceert als btw-ondernemer moet worden gezien. Dat betekent dat hij zich als btw-ondernemer moet laten inschrijven, nota's moet versturen en aangifte omzetbelasting moet doen. De huiseigenaar draagt vervolgens btw af over het bedrag dat hij ontvangt voor de zonne-energie die hij levert aan het energienet. Voor de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen mag hij betaalde btw weer terug vorderen.

 

Hoe en wanneer deze uitspraak van het Europese hof wordt vertaald naar de Nederlandse praktijk, hangt af van het Ministerie van Financiën. Kamerleden Omtzigt en Mulder (beiden CDA) hebben inmiddels kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Justitie.

 

De Kamer van Koophandel beschouwt deze particuliere eigenaren van zonnepanelen die zich aan de balie melden niet als ondernemers in de zin van de Handelsregisterwet, en schrijft ze daarom ook niet in als ondernemer. Zij worden verwezen naar de website van de Belastingdienst waar zij een btw-nummer kunnen aanvragen.