13 januari 2014

In de media: ‘Creatief boekhouden…'

NL Nieuws In de media: ‘Creatief boekhouden…'

Cultuur en financieel advies lijken op het eerste gezicht misschien niet zoveel met elkaar te maken te hebben. Dat is echter een misvatting, uit ervaring weten wij dat financiën een belangrijk aspect zijn voor culturele instellingen. Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Wel over creativiteit, maar dan niet als kunst. Op financieel gebied zie je namelijk wel eens de meest creatieve dingen gebeuren.

 

Zo weet ik nog van een bedrijf waar achter een factuur een brief zat geniet waarop stond: hierbij de factuur met vermelding van één ticket. Zoals afgesproken zijn de twee (!) tickets naar uw huisadres verzonden. O, was de reactie van de boekhouder, vergeten weg te gooien.

 

Fraude binnen een bedrijf komt vaker voor dan gedacht. Soms begint het met een geld ‘lenen’ uit de kas, maar in plaats van terugbetalen wordt het steeds meer en voor je het weet is er een groot bedrag ontvreemd.

 

Bent u alert op de frauderisico’s binnen uw bedrijf? Zo kan een verhoogd risico zijn het werken met contant geldverkeer. Hoe is de betaling van de inkoopfacturen geregeld? Kunnen bijvoorbeeld valse facturen worden betaald? Wordt zaken gedaan met bevriende relaties, waarbij u zich kunt afvragen of de prijzen wel concurrerend zijn? Kortom, welke gelegenheid is er binnen uw bedrijf om te frauderen?

 

Toch is het niet altijd de gelegenheid die de dief maakt. Laatst vroeg een collega van onze forensische afdeling aan mij of ik wel eens een fiets heb gestolen. Natuurlijk gaf ik een ontkennend antwoord, waarop hij vroeg waarom ik dat nog nooit had gedaan. Ik realiseerde mij dat dat niet was omdat ik de gelegenheid niet heb gehad, maar omdat ik geen fiets nodig had. Vaak is er dus een andere oorzaak, zoals de privé situatie, leven boven de stand of het compenseren van een in de ogen van de fraudeur te laag salaris.

 

Het is aan te bevelen om regelmatig na te denken waar bij uw bedrijf de risico’s liggen en waar nodig maatregelen ter voorkoming te treffen.