10 september 2014

Hoe innovatief bent u?

NL Nieuws Hoe innovatief bent u?

Door Frank Gijzen partner bij Grant Thornton.

 

Als adviseur stel ik deze vraag vaak aan ondernemers. En om meerdere redenen.

 

Allereerst is innoveren in deze tijd van levensbelang voor het voortbestaan van een onderneming. Het aanpassen aan snel veranderende marktomstandigheden en het vernieuwen van je producten is een must. Zeker nu en dat blijkt ook uit onderzoek. Had een onderneming in de jaren zestig nog een gemiddelde levensduur van zeg 50 jaar, nu is de gemiddelde levensduur van een onderneming drastisch lager. Binnen 10 jaar is het wel voorbij en ben je ingehaald. Tenzij jouw onderneming zich echt durft aan te passen. Dat vraagt dan wel om veranderingszin: snoeien en innoveren om te groeien!

 

Innoveren levert veel voordelen op. En deze voordelen zijn niet alleen financieel. Ook voor de medewerkers in het bedrijf biedt innovatie uitdaging en plezier. Een werkgever waar je daadwerkelijk kunt meehelpen en meedenken om een product te vernieuwen is vele malen aantrekkelijker. In metaalbedrijven zie je hiervan mooie voorbeelden. De technisch medewerker die met de ontwerper nadenkt over de vernieuwing van het product. Zo’n samenwerking geeft positieve energie en maakt mensen trots!

 

Uiteraard is het dan vervolgens mijn uitdaging om voor de ondernemer de financiële voordelen van innovatie te verzilveren. En deze voordelen zijn vaak groter dan de gemiddelde ondernemer denkt. Je kunt al heel snel in aanmerking komen voor een aantrekkelijke faciliteit. De meest bekende is de vermindering van de af te dragen loonbelasting. Dit is de al 20 jaar bestaande WBSO-regeling. De toepassing van deze regeling opent dan weer de deur voor een vermindering van de inkomsten- danwel vennootschapsbelasting. In de vorm van extra kostenaftrek (RDA) en/of een substantieel lager belastingtarief.

 

Kortom innovatie is een mooi thema voor mijn gesprekken met de ondernemer. Neemt u de uitdaging aan?

 

Bron: Het Ondernemersbelang