08 juli 2014

Goede doelen, erfenissen en schenkingen zijn elkaars vrienden!

NL Nieuws Goede doelen, erfenissen en schenkingen zijn elkaars vrienden!

Door Katja Pagie estate planner en financial planner bij Grant Thornton

 

Uit onderzoek door De Volkskrant is gebleken dat nalatenschappen de opbrengst redden van goede doelen.

 

De tendens dat een goed doel in een testament wordt opgenomen zien wij als Grant Thornton in toenemende mate. Vaak wordt er voor gekozen om een deel, een groot deel of zelfs het gehele vermogen na te laten aan een goed doel. Dit goede doel kan één van de bekende filantropische instellingen zijn, maar ook wordt steeds vaker gebruik gemaakt van een zelf opgericht goed doel.

 

Naast het opnemen van een donatie via het testament, kiezen particulieren misschien nog wel vaker voor een (periodieke) gift tijdens het leven. Zowel donaties bij leven als na overlijden zijn fiscaal gunstig. Over deze donaties is onder de huidige wetgeving geen belasting verschuldigd en zo komt de gehele donatie bij het goede doel terecht. Door een aantal simpele handelingen is het ook nog mogelijk om periodieke giften tijdens leven gedeeltelijk via een aftrekpost op de belasting door de overheid te laten betalen.

 

Zolang de overheid haar fiscale beleid gunstig gestemd houdt voor de goede doelen en de goede doelen deze donaties goed gebruiken en daar transparante verantwoording over afleggen, ben ik ervan overtuigd dat particulieren de goede doelen blijven steunen.

 

Advies
Voor vragen over uw testament, schenkingen en goede doelen kunt u contact met mij opnemen of met één van onze andere specialisten.