03 november 2014

Geld en ellende besparen? Kom voor 31 december 2014 in actie!

NL Nieuws Geld en ellende besparen? Kom voor 31 december 2014 in actie!

Door Katja Pagie Belastingadviseur Financiële planning en estate planning bij Grant Thornton

 

Bent u in de gelegenheid geld te schenken en wilt u nog profiteren van de gunstige belastingmaatregelen? U heeft nog tot en met 31 december 2014 de mogelijkheid om voordelig te schenken. Ook voor het uitkeren van dividend geldt nog tot het einde van dit jaar een gunstig percentage. En heeft u al nagedacht over de jaarlijkse verrekening van de huwelijkse voorwaarden?


Schenken voor eigen woning: besparing maximaal 40.000 euro
U kunt tot een bedrag van 100.000 euro schenken zonder dat u schenkbelasting verschuldigd bent. Hierbij gelden uiteraard een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is dat de schenking gebruikt moet worden voor een eigen woning. Hierbij kunt u denken aan de aankoop van een woning, aflossing van de hypotheek of een verbouwing van een bestaande woning. Door gebruik te maken van deze schenking kunt u tot 40.000 euro heffing aan erfbelasting voorkomen. Let op: wordt de schenking op of na 1 januari 2015 ontvangen, dan is de schenking te laat om te voldoen aan deze voorwaarden.

 

In de flyer ‘Schenken, verrekenen huwelijkse voorwaarden en dividenduitkering’ vindt u een overzicht van de relevante data en mogelijkheden rondom schenken.

 

Verrekenen huwelijkse voorwaarden: bespaar uzelf nare gevolgen
Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden met daarin een verrekenbeding? Vaak wordt dit verrekenbeding niet uitgevoerd. Toch blijkt het bij ingrijpende momenten in het leven, zoals een faillissement, echtscheiding of overlijden, vaak dat het goed was geweest als de verrekening wel had plaatsgevonden. Dit kan nare gevolgen hebben. Wilt u dit voorkomen? Neem dan contact met ons op.


Dividenduitkering: besparing maximaal 7.500 euro
Tot en met 31 december 2014 kunt u een dividenduitkering tot een bedrag van 250.000 euro doen tegen een heffing van 22 procent, in plaats van 25 procent. Dit geeft u een belastingvoordeel van 3 procent. Dit voordeel kan oplopen tot 7.500 euro. Wilt u dividend uitkeren, vergeet dan niet om vooraf te overleggen met uw accountant voor het uitvoeren van de dividendtoets.

 

In de flyer ‘Schenken, verrekenen huwelijkse voorwaarden en dividenduitkering’ vindt u een overzicht van de relevante data en handelingen bij het uitkeren van dividend.