17 juni 2013

Fiscus bij vaststellen inkomen drugssmokkelaar niet beperkt tot uitkomst strafrechtelijk onderzoek

NL Nieuws Fiscus bij vaststellen inkomen drugssmokkelaar niet beperkt tot uitkomst strafrechtelijk onderzoek

De belastinginspecteur mag volgens Rechtbank Den Haag bij het vaststellen van het inkomen van een drugssmokkelaar rekening houden met de belastbare feiten die uit het strafrechtelijk onderzoek blijken. Dat deze niet allemaal als strafbare feiten in de tenlastelegging zijn vermeld, is niet van belang.

Een man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 56 maanden in verband met zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. De inspecteur legt voor het jaar 2008 een IB-aanslag naar een belastbaar inkomen van € 40.000 aan ROW op. De drugssmokkelaar stelt dat de aanslag naar een te hoog bedrag is opgelegd. Hij wijst er daarbij op dat in de strafprocedure geen bedrag is genoemd en dat in die procedure ook niet bewezen is verklaard dat er überhaupt sprake is geweest van enig financieel gewin.


Rechtbank Den Haag wijst de drugssmokkelaar er op dat in het strafrecht andere bewijsregels gelden dan in het belastingrecht. De rechtbank merkt onder andere op dat er geen rechtsregel is die zich er tegen verzet dat de inspecteur rekening houdt met belastbare feiten die uit een strafrechtelijk onderzoek blijken, terwijl deze niet als strafbare feiten in de tenlastelegging zijn vermeld. Verder is de aanslag volgens de rechtbank ook niet te hoog vastgesteld. Uit eigen wetenschap is de rechtbank namelijk bekend dat alleen al de straatwaarde van de onderschepte partij drugs in de miljoenen loopt. Het gelijk is aan de inspecteur.