01 november 2013

Europese subsidieprogramma Horizon 2020 start op 11 december

NL Nieuws Europese subsidieprogramma Horizon 2020 start op 11 december

Horizon 2020 is het nieuwe Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie. Op 11 december 2013 publiceert de Europese Commissie de eerste calls (oproepen voor projectvoorstellen) op de website. Consortia kunnen dan aan de slag met het schrijven van projectvoorstellen voor de onderdelen Excellent Science, Industrial Leadership en Societal Challenges. Er gelden verschillende indieningsdata voor de onderdelen, zo laat Agentschap NL weten.

 

Horizon 2020 is een programma van de Europese Commissie om onderzoek en innovatie in Europa te stimuleren. Het programma start op 1 januari 2014 en is de opvolger van het Zevende Kaderprogramma (KP7). Het budget van Horizon 2020 is € 70 miljard voor de periode 2014-2020.  

De Europese Unie (EU) wil met Horizon 2020 het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Daarnaast wil de EU het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te vinden voor Europese maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld klimaatverandering, vergrijzing, voedselveiligheid en betaalbare duurzame energie. Iedere organisatie of individuele onderzoeker die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling of innovatie kan in een internationaal verband deelnemen aan Horizon 2020.

Vanaf december organiseert de Europese Commissie informatiedagen. Meer informatie over de informatiedagen van de Europese Commissie is te vinden op de agenda van Horizon 2020.