20 september 2013

Bv mag aan directeur lidmaatschapsgeld besloten commerciële club belastingvrij vergoeden

NL Nieuws Bv mag aan directeur lidmaatschapsgeld besloten commerciële club belastingvrij vergoeden

Een beheermaatschappij van een hotelconcern kan aan haar directeur de kosten van een lidmaatschap van een besloten serviceclub belastingvrij vergoeden. Hof Arnhem-Leeuwarden was van oordeel dat naar algemene maatschappelijke opvattingen de vergoedingen niet als beloningsvoordeel worden ervaren, nu het lidmaatschap in het belang van het concern was en het concern zakelijk voordeel had opgeleverd.

 

De algemeen directeur van een hotelconcern is lid van een besloten commerciële club. Die club heeft een ballotagecommissie en haar doelstelling is het bevorderen van de economische bedrijvigheid en ontwikkeling van Noord-Nederland. De bv vergoedt aan de directeur het lidmaatschapsgeld voor de club maar de inspecteur is van mening dat dit niet belastingvrij kan en legt de bv een naheffingsaanslag loonheffingen op. Als de rechtbank het beroep van de bv gegrond verklaart, stelt de inspecteur hoger beroep in.

Hof Arnhem-Leeuwarden verklaart het hoger beroep van de inspecteur ongegrond. Het hof oordeelt dat het zakelijk belang van het hotelconcern rechtstreeks is gediend met verwezenlijking van het statutaire doel van de club en het bevorderen van de economische bedrijvigheid en ontwikkeling van Noord-Nederland. Het hof beslist dat de bv aannemelijk maakt dat het lidmaatschap van de directeur in het belang is van het concern en het concern zakelijk voordeel heeft opgeleverd. Daarop aansluitend oordeelt het hof dat naar algemene maatschappelijke opvattingen de vergoedingen aan de directeur van de door hem betaalde lidmaatschapsgelden niet als beloningsvoordeel worden ervaren. Dit oordeel verandert niet omdat de directeur op persoonlijke titel lid is van de club. Hierbij neemt het hof in aanmerking dat de toelatingseisen zich richten op de functie en op de branche waarin een lid werkzaam is en niet op de persoon zelf.