24 juli 2013

Brussel wil kosten pinpassen en kredietkaarten in EU beperken

NL Nieuws Brussel wil kosten pinpassen en kredietkaarten in EU beperken

Brussel wil de kosten van pinpassen en kredietkaarten in de Europese Unie beperken. Banken en kredietkaartmaatschappijen moeten een bepaald tarief reduceren tot 0,2 procent (bankpas) of 0,3 procent (krediet) van de waarde van de betaling.

 

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, maakte haar voorstellen woensdag bekend. Het tarief waar het om gaat is de vergoeding die in rekening wordt gebracht bij de ondernemer voor de afwikkeling van de betaling. Die handelaar berekent dat bedrag in de regel door aan de consument. Voorlopig neemt Brussel alleen grensoverschrijdende transacties in het vizier.

 

De commissie zijn de huidige tarieven een doorn in het oog. Ze zijn een melkkoe voor kredietkaartmaatschappijen, aldus Europees commissaris Michel Barnier (Interne Markt).

Creditcardmaatschappij Visa kondigde eerder dit jaar zelf al aan het tarief bij kredietkaarten min of meer te gaan halveren tot 0,3 procent. Visa deed dat na massieve druk van Brussel.

 

Visa hanteert een afwikkelingsvergoeding voor grensoverschrijdende betalingen in de meeste Europese landen, en bij binnenlandse betalingen in onder meer Nederland. Maar in de Verenigde Staten en Denemarken bestaan deze vergoedingen niet eens. Ze belemmeren de concurrentie, vindt Brussel.