19 december 2014

Belastingdienst soepel met afleverdatum fiets van de zaak

NL Nieuws Belastingdienst soepel met afleverdatum fiets van de zaak

Door Aard-Jan Voortman Senior Tax Advisor bij Grant Thornton.

 

De Belastingdienst heeft besloten om soepel om te gaan met de afleverdatum voor de fiets van de zaak. Dat meldt de RAI Vereniging (Rijwiel en Automobiel Industrie). Met de invoering van de Werkkostenregeling per 1 januari 2015 vervalt de vrijstelling voor de fiets van de zaak. Vanaf 1 januari 2015 kunt u een fiets alleen nog onbelast aan uw werknemers vergoeden of verstrekken door de waarde van de fiets in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling onder te brengen.

 

Als uw onderneming de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen nu nog toepast, kan het dus aantrekkelijk zijn om uw werknemers nog vóór 1 januari 2015 aan de fietsregeling mee te laten doen. Veel werknemers doen dit ook en daardoor is er zo'n grote vraag naar fietsen ontstaan dat het niet meer lukt om deze nog dit jaar af te leveren. Om nog gebruik te kunnen maken van de huidige vrijstelling voor de fiets van de zaak zou de fiets eigenlijk vóór 1 januari 2015 afgeleverd moeten zijn. Echter, heeft de Belastingdienst aangegeven dat fietsen die dit jaar besteld en betaald zijn nog tot en met 31 maart 2015 afgeleverd mogen worden.

 

Om in 2014 nog gebruik te kunnen maken van de vrijstelling voor de fiets van de zaak moet de fiets dit jaar dus besteld en door u als werkgever vergoed worden. Als de fiets vervolgens voor 31 maart 2015 afgeleverd wordt, valt deze nog onder de huidige vrijstelling. De huidige voorwaarden blijven daarvoor ook gelden. Uw werknemer moet deze fiets dus op meer dan de helft van het aantal dagen voor het woon-werkverkeer gebruiken!