07 januari 2014

Bedrijfskredieten in eurozone blijven dalen

NL Nieuws Bedrijfskredieten in eurozone blijven dalen

Banken hebben in november opnieuw minder leningen verstrekt aan bedrijven in de eurozone dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag heeft gepubliceerd.

 

Bedrijven kregen in november 3,9 procent minder leningen dan een jaar eerder. Die afname volgt op een daling met 3,8 procent in oktober. Huishoudens ontvingen 0,1 procent meer krediet dan in november 2012, na een toename met 0,2 procent in oktober. Per saldo namen de leningen aan de private sector in november met 2,3 procent af. Dat was de negentiende daling op rij.

 

De leningen aan bedrijven dalen enerzijds doordat banken strenger zijn geworden in hun kredietbeleid. Aan de andere kant is er ook minder vraag naar leningen, vanwege de moeilijke economische omstandigheden.

 

De geldhoeveelheid in de eurozone (M3) groeide in november met 1,5 procent op jaarbasis. Die graadmeter voor de toekomstige ontwikkeling van de inflatie nam in oktober met 1,4 procent toe. In de periode van september tot en met november groeide de geldhoeveelheid gemiddeld met 1,7 procent.