10 juli 2013

Banen in bouw behouden dankzij laag btw-tarief

NL Nieuws Banen in bouw behouden dankzij laag btw-tarief

Dankzij het door het kabinet tijdelijk verlaagde btw-tarief op renovatiewerk hoeft 1 op de 7 bouwbedrijven voorlopig geen mensen te ontslaan. Nog eens 7 procent van de aannemers en groenvoorzieners zegt hierdoor minder personeel de laan uit te hoeven sturen.

 

Dat staat in een woensdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van onder meer Bouwend Nederland onder bijna 1000 ondernemers en 1500 consumenten.

 

‘We zien na een voorzichtige start dat er vanuit de

woningeigenaren steeds meer plannen komen om hun woning of tuin aan te pakken,' schrijven de onderzoekers. Hierdoor zijn bedrijven in staat om medewerkers in dienst te houden. In mei lieten verschillende brancheorganisaties nog weten dat de kortingsmaatregel om de bouw te stimuleren nog nauwelijks extra werk opleverde.

 

Inmiddels zou 2 op de 5 woningeigenaren plannen hebben om iets aan of rond zijn huis te laten doen. 'Dit zijn de eerste goed meetbare effecten van de btw-verlaging. Zo'n maatregel heeft altijd een aanlooptijd nodig', verklaart een woordvoerder van Bouwend Nederland.

 

Het kabinet besloot in februari de btw op renovatie en herstel per 1 maart voor een periode van 1 jaar te verlagen van 21 naar 6 procent. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) rekende uit dat die maatregel de bouw dit jaar voor 600 miljoen euro aan extra opdrachten zal opleveren.