12 december 2013

'Groot deel mkb'ers nog niet over op SEPA'

NL Nieuws 'Groot deel mkb'ers nog niet over op SEPA'

Met nog geen 2 maanden te gaan zijn nog steeds niet alle Nederlandse midden- en kleinbedrijven overgestapt op het Europese betalingssysteem SEPA. 35 procent werkte in november nog niet met de nieuwe Europese overschrijving en 80 procent had de overgang naar de nieuwe Europese incasso nog niet afgerond. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag.

 

Bij de vorige meting in september was respectievelijk nog 68 en 93 procent niet overgestapt.

 

Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op SEPA. Daarmee moet in het hele eurogebied op dezelfde manier kunnen worden betaald. Door de invoering van SEPA (Single Euro Payments Area) vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN.

 

Opvallend is volgens DNB dat vooral kleinere bedrijven met minder dan 20 personen al klaar zijn met de overstap. 13 procent van de ondernemers in het mkb is echter nog niet gestart met de voorbereidingen op de nieuwe standaard voor overschrijvingen. 22 procent moet nog beginnen met het aanpassen van zijn bedrijf aan de nieuwe Europese incasso.

De achterblijvers zitten volgens DNB vooral in de sectoren horeca en industrie, en in mindere mate ook in de logistiek en de detailhandel. Meest genoemde redenen voor het uitstel zijn dat ondernemers denken dat er weinig aangepast hoeft te worden of dat verwacht wordt dat er nog voldoende tijd is.