Rondetafelsessie Commissarissenonderzoek: Relatie met externe toezichthouder en vergoeding commissar

NL Evenementen Rondetafelsessie Commissarissenonderzoek: Relatie met externe toezichthouder en vergoeding commissar

Relatie met externe toezichthouder en vergoeding commissariaat in relatie tot tijdsbesteding, aansprakelijkheid en reputatierisico

 

Sinds een aantal jaren heeft de woningcorporatiesector te leven met de Autoriteit Woningcorporaties. Zowel ten aanzien van de (her)benoeming van commissarissen als van bestuurders heeft de Autoriteit Woningcorporaties nadrukkelijk een vinger in de pap. De afzonderlijke woningcorporaties ervaren deze relatie uiteenlopend, maar enige gemeenschappelijk tendensen zijn waar te nemen. De vraag is of deze uniek zijn voor de Autoriteit Woningcorporaties of dat deze in het algemeen gelden voor organisaties die te maken hebben met externe toezichthouders. En wat is het effect van de ‘dwingende’ blik op de samenstelling van RvC en RvB? Hanteert de Autoriteit Woningcorporaties wel de juiste criteria en heeft zij de mensen in dienst om een juist oordeel te kunnen vellen?

 

Het tijdsbeslag voor een commissaris is de laatste jaren eerder toe- dan afgenomen. In het recente commissarissenbench­markonderzoek is onderzocht hoeveel tijd commissarissen besteden aan activiteiten als vergaderen, bedrijfsbezoeken en bijscholing. Hoe verhouden deze zich met andere benchmarks en is er sprake van een zekere marktconformiteit? Is de problematiek bij woningcorporaties afwijkend van die van andere typen organisaties? Hoe is het gesteld met de moeilijkheidsgraad van een commissariaat bij een woningcorporatie versus die van bijvoorbeeld een zorginstelling?

 

In het onderzoek is ook gevraagd naar de feitelijke en de gewenste vergoeding voor het commissariaat in absolute termen en in relatie in relatie tot de vergoeding van de bestuurders. In hoeverre zijn daar wensen en zijn deze wensen gerechtvaar­digd? De vergoeding voor een commissariaat in de non-profitsector blijft duidelijk achter bij die van de profitsector. Ligt ene verhoging van de vergoeding dan voor de hand of zijn er andere redenen om dat juist niet te doen? Mag een commissaris van een woningcorporatie een uurtarief hebben dat bijvoorbeeld gelijk is aan dat van een hovenier of moet het daar onder blijven? Graag willen wij met u wat van onze gedachten delen en vragen bediscussiëren.

 

Gastcommissaris is Guido van Woerkom, voorzitter van de VTW en onder andere voorzitter van de RvC van Ymere zal zijn ervaringen met ons delen en actief deel nemen aan de discussie.

Moderator is Bart Jonker, partner bij Grant Thornton

Presentator is Aalt Klaassen van Board in Balance. 

 

U ontvangt 2 PE punten voor deze sessie.

 

Datum

Dinsdag 26 juni 2018

 

Programma  

09.30 - 10.00 uur Ontvangst

10.00 - 12.30 uur Presentatie van de resultaten en discussie

 

Locatie

Grant Thornton

Gedempte Zalmhaven 4E

3011 BT Rotterdam

Routebeschrijving

 

Aanmelden

Meld u via onderstaand formulier kosteloos aan voor deze sessie. U ontvangst een bevestiging van uw aanmelding per e-mail.